Inframonitor
Wat is het?
Met de Inframonitor ontwerp je je eigen monitoringsdashboard. Zo kun je zelf verschillende informatiebronnen selecteren, KPI’s uitkiezen en bepalen met wie je de getoonde informatie deelt. Het dashboard is een spin-off van de Bereikbaarheidsmeter en is ontwikkeld door Amsterdam Bereikbaar.
Hoe werkt het?
Het gebruik van de Inframonitor bestaat uit twee delen: het dashboard inrichten en het dashboard aflezen. We leggen de verschillende functies uit.
Inrichten
Onder ‘instellingen’ maak je zelf een project aan met variabelen die voor jouw project belangrijk zijn. Je kunt kiezen uit de volgende variabelen:
- Projectleden: voeg mensen toe die je toegang wilt geven tot het dashboard. Zij loggen in op het dash-board met een eigen wachtwoord. Je bepaalt zelf wie je basisrechten geeft, of wie je juist specialistmaakt. Een basisgebruiker kan het dashboard alleen raadplegen en de getoonde periode aanpassen. Despecialist kan ook de onderliggende gegevens wijzigen.
- Referentieperiode: bepaal zelf welke referentieperiode je gebruikt om vergelijkende analyses te maken. Jekunt per project twee periodes aanmaken, bijvoorbeeld een standaardperiode en een zomerperiode.
- Dagdeel: kies welke dagdelen en tijdstippen je specifiek inzichtelijk wilt maken. Bijvoorbeeld de ochtend-spits of juist de rest van de dag.
- Routes: bepaal welke routes en reistijden je inzichtelijk wilt maken. Maak de routes hiervoor eerst aan inhet NDW.
- Telpunten: selecteer telpunten waarvoor je het effect van je project op de verkeersvolumes inzichtelijk wiltmaken. Je kunt hiervoor gegevens uit het NDW gebruiken, of zelf data inladen.
- Prestatie-indicator: geef aan wanneer de prestatie van de meetresultaten voor jouw toepassing nogaanvaardbaar is. Voor routes kun je bijvoorbeeld instellen welke extra reistijd je nog acceptabel vindt:in absolute zin (een bepaald aantal minuten extra reistijd) of in relatieve zin (een reistijdfactor). Ook hetaantal minuten of de omvang van de reistijdfactor kun je zelf bepalen. Stel voor telpunten bijvoorbeeld eenpercentage in waarbij sprake is van een significante groei of afname.
Aflezen
Wanneer het dashboard is ingericht, kunnen jij en je projectleden analyses maken voor elke gewenste periode. Het dashboard heeft twee verschillende hoofdfunctionaliteiten: reistijden inzichtelijk maken en verkeersvolumes in kaart brengen. Deze vind je onder een tweetal tabbladen: ‘reistijden’ en ‘telpunten’.
1. Tabblad 'reistijden'
- Vergelijkt de gemiddelde reistijd van de geselecteerde analyseperiode met de ingestelde referentieperiode.
- Vergelijkt reistijden van gekozen routes onderling.
- Geeft per gekozen route en dagdeel met een kleurcode aan in welke mate wordt voldaan aan de ingestelde KPI.
2. Tabblad ‘telpunten’
- Vergelijkt de gemeten intensiteiten van de geselecteerde analyseperiode met de ingestelde referentieperi-ode.
- Vergelijkt de gemeten intensiteiten met historische gegevens.
- Geeft meetpunten tijdens de gekozen analyseperiode met een kleurcode aan op de geografische kaart:
- Blauw: marge is gelijk aan de referentieperiode
- Groen: marge is significant lager dan de referentieperiode
- Rood: marge is significant hoger dan de referentieperiode
Meer weten?
De Inframonitor is beschikbaar voor alle geïnteresseerden binnen de vijf moederorganisaties van Amsterdam Bereikbaar. Ook andere (publieke) partijen binnen de regio Amsterdam kunnen hem gebruiken, maar zij moeten dan wel eerst toetreden tot ons informele kennisnetwerk. De kennisuitwisselingsbijeenkomsten voor Monitoring & Evaluatie vinden ongeveer vijf keer per jaar plaats.
Meer informatie
Het doel van de Inframonitor is om gebruikers eenvoudig een dashboard te laten opstellen voor verkeersmonitoring, gebaseerd op gegevens van het NDW en eigen data. Het biedt inzicht in reistijden en verkeersvolumes, met een proef in de Piet Heintunnel die VRI-gegevens gebruikt. De tool is beschikbaar voor alle afdelingen binnen Amsterdam Bereikbaar en richt zich alleen op wegverkeer.
Intensiteit, reistijden, verschillen ten opzichte van een referentieperiode
Verkeersmanager | Mobiliteitsmanager | Omgevingsmanager | Adviseur Verkeer en Vervoer