Ga direct naar inhoud

Urban Strategy Tool

Met deze tool kan je de effecten van verkeersmaatregelen snel doorrekenen. Je brengt o.a. afsluitingen en mobiliteits-maatregelen in kaart, en berekent hoe dit de verkeersvolumes beïnvloeden.

Wat is het?

De Urban Strategy Tool is ontwikkeld door TNO in opdracht van de gemeente Amsterdam. De tool maakt het mogelijk om de effecten van verkeersmaatregelen snel door te rekenen, bijvoorbeeld op het gebied van geluidsoverlast, doorstroming en luchtkwaliteit. Zo breng je afsluitingen, capaciteitsbeperkingen en mobiliteitsmaatregelen in kaart, en bereken je hoe deze werkzaamheden de verkeersvolumes op het netwerk beïnvloeden. Door de snelheid van het model reken je makkelijk verschillende varianten door en vergelijk je ze met elkaar.

Behalve infrastructurele veranderingen, is het ook mogelijk om eenvoudige aanpassingen van socio-economische gegevens mee te nemen in de berekening, zoals extra woningen of arbeidsplaatsen. Daarnaast kun je de tool binnenkort gebruiken om maatregelen op het gebied van mobiliteitsmanagement te simuleren. Om sneller berekeningen te maken, is de tool op dit moment nog unimodaal. Aanpassingen die gevolgen hebben voor fietsers, hebben dus geen effect op verplaatsingen met de auto of het openbaar vervoer.

Een voorbeeld van de Urban Strategy Tool

Hoe werkt het?

Om de vraag van een gebruiker te beantwoorden, maak je eerst een nieuw project aan in de Urban Strategy Tool. Vervolgens doorloop je vier stappen:

  1. Kies een referentiescenario en één of meerdere scenario’s waarin werkzaamheden plaatsvinden.
  2. Voeg de werkzaamheden toe aan de scenario’s.
  3. Reken de effecten van de (gecombineerde) werkzaamheden door.
  4. Analyseer en visualiseer gestapelde effecten in de tekenmodule.

Hieronder lichten we de verschillende stappen verder toe.

Scenario selecteren

Eerst kies je de periode (ochtend- of avondspits) en het basisjaar (2020, 2025 of 2030). Je selecteert altijd twee scenario’s: een referentiescenario en een scenario waarvoor je de werkzaamheden doorrekent: een variant-scenario. Om meerdere clusters van werkzaamheden in kaart te brengen, gebruik je verschillende variant-scenario’s. Deze kun je daarna eenvoudig met elkaar vergelijken.

Werkzaamheden toevoegen en effecten doorrekenen

Je kunt meerdere werkzaamheden selecteren in de Urban Strategy Tool:

Afhankelijk van de vraag die je wilt beantwoorden, selecteer je een of meerdere werkzaamheden en reken je ze door met één druk op de knop.

Analyse van effecten

De effecten van werkzaamheden breng je in beeld op de kaart of in een grafiek. De kaart is bedoeld om IC-ratio’s, intensiteiten (van fiets, auto, vracht of het totaal) en kruispuntvertragingen weer te geven. Verkeersintensiteit, reistijd, bereikbaarheid, voertuigkilometers en -verliesuren toon je in een grafiek.

Een kaart met daarin de verkeersintensiteit, rood is druk, groen is rustig en geel valt daartussen.

Gestapelde effecten visualiseren

Om gestapelde effecten te visualiseren, gebruik je de Vlekkenkaartfunctionaliteit. Hiermee maak je aantekeningen in meerdere scenario’s tegelijk. Zo’n aantekening kan een route, gebied of aandachtspunt zijn. Door met lagen te werken, krijg je inzicht in aandachtspunten die voor meerdere scenario’s gelden. Je kunt verschillende kleuren kiezen voor een:

Een voorbeeld van een vlekkenkaart van Amsterdam.

Meer informatie

Doel

Het doel van de Urban Strategy Tool is om de impact van geclusterde werkzaamheden in te schatten en inzicht te geven in welke combinaties goed of minder goed werken. De tool biedt een overzichtelijke presentatie van deze bevindingen met behulp van de Vlekkenkaartfunctionaliteit.

Geeft inzicht in

Verwachte impact, Verwachte routekeuzes, Verwachte aandachtspunten

Handig voor

Mobiliteitsmanager, Omgevingsmanager